România se confruntă cu o serie de fenomene meteo extreme, iar meteorologii ANM vin cu o explicație. Iată ce se întâmplă, de fapt, atunci când vremea se schimbă de la oră la oră!
Femomenele meteorologice extreme sunt pericole care constituie un risc climatic. În România aceste fenomene sunt strict legate de furtuni, ploi torențiale, deșertificări, furtuni de zăpadă sau alte manifestări meteorologice.
Vezi și: AMENDĂ URIAȘĂ DACĂ FACI ASTA PE PLAJĂ! LA CE TREBUIE SĂ FIE ATENȚI TURIȘTII DE PE LITORALUL ROMÂNESC
România trece printr-o perioadă extremă din punct de vedere termic. Zile de caniculă în care temeperaturile ajung și la 38 de grade, dar sunt și zone unde vijeliile și ploile torențiale fac prăpăd.
Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a explicat de ce sunt aceste schimbări bruște de temperaturi în țară:
”Teritoriul României are factori locali foarte diverși și aceștia nuanțează practic răspunsul climatic la fenomenele de scară mai largă. Arcul Carpaților modifică circulațiile atmosferice la scară mai mare, iar diversitatea de soluri interacționează diferit cu atmosfera. Acoperirile diverse ale solului și, evident, circulațiile la scară europeană, nuanțate de aceste condiții, își pun amprenta asupra a ceea ce se întâmplă în România”, a explicat Roxana Bojariu, potrivit impact.ro.
Vezi și: PLAJĂ GRATIS, ÎN ROMÂNIA! AICI POŢI VENI FĂRĂ SĂ DAI UN LEU, SUNT HECTARE DE PLAJĂ
Climatologul spune că furtunile și valurile de căldură nu sunt neobișnuite pentru România în sezonul cald, dar subliniază că acum au o intensitate deosebită, comparativ cu clima din urmă cu mai multe decenii:
”Și furtunile cu precipitații foarte abundente, și valurile de căldură sunt caracteristice sezonului cald, numai că ele acum au o intensitate deosebită.
Nu este prima dată când în România avem zone în care sunt probleme cu rezerva de apă, în sensul că este foarte redusă în sol, iar alte regiuni au, din contră, parte de cantități mari de precipitații, cu probleme legate de inundații, fie urbane, fie inundații în bazine mici. Se întâmplă mai ales din cauza factorilor locali foarte diferiți, a felului în care Carpații modifică circulația la scară mai mare”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.
Vezi și: TE PREGĂTEȘTI DE CONCEDIU? CÂT TE COSTĂ UN SEJUR DE 7 ZILE ÎN STAȚIUNEA MAMAIA
Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie, luna iulie este cea mai călduroasă a anului. Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 grade Celsius și a fost înregistrată la Calafat, pe de 24 iulie 2007.
Temperatura maximă absolută a lunii iulie la Bucureşti este de 42,4 grade și a fost înregistrată pe 5 iulie 2000, la stația meteorologică Bucureşti-Filaret.